Και ξαφνικά ο τομέας της πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας έγινε "in" και για "όλους" χωρίς κανένα ουσιαστικό υπόβαθρο.
Ο καθένας πλέον παράγει υπηρεσίες επικοινωνίας ως "expert" και μάλιστα έχει και άποψη και κρίνει χωρίς καμία δεύτερη σκέψη τη δουλειά άλλων ανθρώπων, σχετικών ή μη με το αντικείμενο χωρίς καν να μπει στη διαδικασία και να ρωτήσει τον εαυτό του..
"Μα καλά, εγώ πως μιλώ για επικοινωνία τη στιγμή που δεν έχω καμία σχέση με τη συγκεκριμένη επιστήμη";
Τελευταία, βαρέθηκα να βλέπω "άσχετους" να υπόσχονται πωλήσεις χιλιάδων ευρώ στα e-shop μέσω των υπηρεσιών τους στα social media από τον πρώτο μήνα κιόλας αλλά κυρίως βαρέθηκα να βλέπω "ΑΣΧΕΤΟΥΣ" να θέλουν να παράγουν στρατηγική επικοινωνίας για επιχειρήσεις, κόμματα και δημόσια πρόσωπα χωρίς να αντιλαμβάνονται καν τον όρο.
Ακούστε λοιπόν…
Το ότι κάποιος είναι ο καλύτερος "ψάλτης της εκκλησίας της περιοχής του" δεν σημαίνει ότι γνωρίζει και έχει άποψη περί πολιτικής ή εταιρικής επικοινωνίας.
Το ότι κάποιος "σάλιωνε" γραμματόσημα για τις αποστολές αλληλογραφίας ενός κόμματος δεν σημαίνει ότι γνωρίζει και έχει άποψη περί πολιτικής ή εταιρικής επικοινωνίας.
Το ότι κάποιος έχει "αναγνωρισιμότητα" ή είναι δημοφιλής γιατί είναι ηθοποιός, τραγουδιστής, στιχουργός, λογιστής, μοντέλο, μόδιστρος, δάσκαλος, γεωπόνος, "κουλουρτζής μεγάλης πλατείας" ή οτιδήποτε άλλο θέλετε δεν σημαίνει ότι γνωρίζει και έχει άποψη περί πολιτικής ή εταιρικής επικοινωνίας.
Ως εδώ λοιπόν στην "ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ".
Δεν επιτρέπεται κάποιος που δεν γνωρίζει αλλά πιστεύει ότι γνωρίζει να "παίζει", ειδικά τέτοια εποχή, με τις τύχες των επιχειρήσεων ή άλλων επαγγελματικών επενδύσεων και κυρίως με το κύρος, τη φήμη και τη επικοινωνιακή δυναμική δημόσιων προσώπων και πολιτικών σχηματισμών.
Ευτυχώς η οικονομική και υγειονομική κρίση δείχνει περίτρανα πλέον ότι δεν ισχύει στο ελάχιστο η φράση:
"Κάνε τατουάζ, πάρε λίγο ύφος και γίνε επικοινωνιολόγος".
Και επειδή στα επιτελεία έχουν μαζευτεί διάφορα "φρούτα" όποιος θέλει να κάνουμε ένα "100αρι όπως ο Ντάφυ στο Survivor" εδώ είμαστε να δεχτούμε την πρόκληση, να τον αφήσουμε πίσω και τουλάχιστον να δει τις κινήσεις μας πως τρέξαμε ώστε να έχει να αντιγράψει κάτι καλό επιτέλους.
Ναι, ναι σε σένα μιλώ που κατάλαβα τι θέλεις να πεις…
Όχι δεν κάνουμε την ίδια δουλειά, άλλο η επικοινωνία μέσω της επιστήμης και άλλο η επικοινωνία μέσω της "ασχετοσύνης".
Επικοινωνία μέσω της επιστήμης έκανε για παράδειγμα ο κ. Λούλης με το δημιούργημα του "μεσαίου χώρου" που έκανε κυβέρνηση τον κ. Καραμανλή.
Οπότε ας βάλουμε τέλος στις γραφικότητες…
Κατανοητός;
Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και κρίσεις του κ. Στέργιου Ακρίβου. O Στέργιος Ακρίβος είναι σύμβουλος στρατηγικής και εικόνας.