Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Prview

31 Αυγούστου 2009

Κώστας Καραμανλής.
"Μπορεί να παίξει τα ρέστα του για αναστροφή του κλίματος ή για μια ηρωική έξοδο".

Σε ένα πολιτικό τοπίο που περιλαμβάνει έναν ικανό ή ανίκανο Πρωθυπουργό ο οποίος ομολογουμένως βάλλεται από όλες τις πλευρές και δεν παρατηρείται καμία ουσιαστική υποστήριξη από τα ΜΜΕ προς το πρόσωπο του, ο καθένας μας θα πίστευε ότι αυτός ο πολιτικός άνδρας "έχει πια τελειώσει".

Προσπαθώντας αυτό το Σαβ/κο να βάλω στη σειρά τις σκέψεις μου και να προκαλέσω επαγγελματικά τον εαυτό σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας αν υπάρχει έστω και μια ελπίδα ώστε ο Κώστας Καραμανλής να αναστρέψει το εις βάρος του κλίμα κατέληξα ως αισιόδοξη φύση που είμαι ότι υπάρχει ένας δρόμος το οποίο αν τον ακολουθήσει μόνο κερδισμένος μπορεί να είναι στο τέλος.

Επιχειρώντας μια μικρή πολιτική ανάλυση της δημοσκόπησης όπου εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ με 6 μονάδες μπροστά και τον κ. Παπανδρέου ως καταλληλότερο για πρώτη φορά με ελάχιστη διαφορά από τον Πρωθυπουργό θεωρώ ότι το επιτελείο του μόνο θετικά μπορεί να την αναγνώσει τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τις πυρκαγιές οπότε η διαφορά εκφράζει την εν θερμώ πολιτική συμπεριφορά του ερωτώμενου καθώς επίσης εν μέσω καταστροφών, σκανδάλων και επιθετικών ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΝΔ μόλις που έχασε λίγο από τη δυναμική του ως πολιτική μονάδα.

Στην ερώτηση για το καταλληλότερο Πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να προηγείται με τουλάχιστον 10 μονάδες διαφορά σύμφωνα με την κοινή λογική (με βάση το κλίμα που διαμορφώθηκε) κάτι το οποίο όμως δε συνέβη και είναι αυτό ακριβώς το κομβικό σημείο και χαρακτηριστικό από το οποίο ο κ Κώστας Καραμανλής πρέπει να ξεκινήσει την αντεπίθεση του.  

Έχω ξαναγράψει σε παλιότερη δημοσίευση μου ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής αποτελεί τον τελευταίο ηγέτη με όρους επικοινωνίας και συνεχίζω να το πιστεύω αυτό καθώς αποδεικνύεται συνεχώς από τις δημοσκοπήσεις οι οποίες μάταια εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια προσπαθούν να τον "τσαλακώσουν" αλλά δεν τα κατάφεραν σχεδόν ποτέ με αποκορύφωμα τις ευρωεκλογές όπου με προσωπική του προσπάθεια κατάφερε να τις εκθέσει ανεπανόρθωτα σε ότι αφορά την έκταση της ήττας.

Ο Πρωθυπουργός έχει μια μοναδική ευκαιρία με την παρουσία του στη ΔΕΘ να αποδείξει ότι είναι ισχυρός και να δώσει στο πολίτη της χώρας του την αίσθηση ότι εκπροσωπεί  τη προσωποποίηση της δικαιοσύνης, της τιμιότητας και της προσπάθειας για την ανάπτυξη της χώρας όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

Ότι δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει συμμέτοχος στη διαφθορά και υποχείριο των συμφερόντων βασιζόμενος στην ιστορία του ονόματος του και στην μέχρι τώρα τίμια πολιτική του σταδιοδρομία.

Πως θα το κάνει αυτό;

Πολύ απλά, πράττοντας όπως θα έπραττε ένας ηγέτης και όχι όπως ένας διαχειριστής καταστάσεων όσο λάθος ή σωστό και αν είναι μια τέτοια κίνηση τη στιγμή που ο πολίτης,  κομματικοποιημένος, πολιτικοποιημένος ή μη, νοιώθει την ανάγκη να δει από τον Πρωθυπουργό του ότι τον σέβεται ως ύπαρξη και ως πολιτικό ον.  

Η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί "χτυπήματα κάτω από την ζώνη" και ο Πρωθυπουργός πρέπει πλέον ανοικτά να εκμεταλλευτεί το επικοινωνιακό γεγονός της ΔΕΘ και να μιλήσει ξεκάθαρα για τις φωτιές, τα αυθαίρετα, τα ελλείμματα, τις βουλευτικές αποζημιώσεις, το διεφθαρμένο κράτος και όλα αυτά τα στοιχεία που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και του τα "φόρτωσαν" και έπειτα να αναφερθεί σε αυτά που δημιούργησε και η δική του ζητώντας ειλικρινά "συγγνώμη" από το λαό του και δίνοντας υπόσχεση για άμεσες κινήσεις αποκατάστασης την έννομης τάξης.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέω ότι πρέπει να δώσει αξία στον όρο "ηγέτης" και αυτό δεν γίνεται να το επιτύχει αν δεν συγκρουστεί με νοοτροπίες, κομματικές αγκυλώσεις και ισχυρά στελέχη που εποφθαλμιούν τη θέση του και δεν διστάζουν έντεχνα να τον αμφισβητήσουν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται.

Αν για παράδειγμα άφηνε εκτός κυβέρνησης την κα Μπακογιάννη και τον κ. Αβραμόπουλο και επέλεγε τον κ. Μεϊμαράκη για τη θέση του γραμματέα του κόμματος ο οποίος αποτελεί τη συμπάθεια του απλού νεοδημοκράτη και όχι μόνο, δεν θα ήταν κινήσεις που ο πολίτης θα παρατηρούσε με έκπληξη αλλά και με ικανοποίηση οτι ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν αστειεύεται όταν θέλει να πετύχει κάτι και σαφώς δεν είναι ένας ακόμη κοινότυπος διαχειριστής εξουσίας;

Επίσης, μήπως ήρθε η ώρα του κ. Αρη Σπηλιοτόπουλου ο οποίος εμφανίζεται πιο ώριμος από ποτέ να αναλάβει τον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης;  Μην ξεχνάμε ότι έχει και την ανάλογη μόρφωση για τη θέση και πολύ περισσότερο συνέβαλε ουσιαστικά κάποτε στην άνοδο της ΝΔ στην εξουσία όσο και να μην θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν.

Για να επιτευχθεί η αναστροφή ο κ. Καραμανλής πρέπει να επενδύσει σε ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο και όχι σε αυτούς που θέλουν να γίνουν υπουργοί ώστε να αποτελούν μόνιμες καρικατούρες κοσμικών εκδηλώσεων  και πολύ περισσότερο πρέπει να επενδύσει σε ανθρώπους που τον εκτιμούν, τον σέβονται και τον αγαπούν όχι μόνο σαν αρχηγό αλλά και σαν άνθρωπο.

Ο πολύ δυναμικός και αποτελεσματικός Κωστής Χατζηγάκης, η έντιμη και αγωνίστρια Μαριέτα, η ψυχή και η φωνή της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο παρεξηγημένος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ώριμος Αρης Σπηλιοτόπουλος, ο "εργατικός" κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο "θρασύς" Στυλιανίδης, ο "επιθετικός" Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο αδικημένος Γιώργος Αλογοσκούφης, ο σοβαρός Κων. Μαρκόπουλος, ο πιστός Προκόπης Παυλόπουλος και ο άριστος μέχρι τώρα Αντώνης Σαμαράς καθώς και άλλοι έντιμοι βουλευτές της ΝΔ πρέπει να χτίσουν μια ασπίδα προστασίας γύρω από τον πρόεδρο τους και με συντονισμένες ενέργειες να προάγουν το έργο της κυβέρνησης τους προς τα έξω και κυρίως να βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό να προβεί στο "κόψιμο" των Βατοπεδινών από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.   

Τους παραπάνω τους αναφέρω καθώς δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει κάτι σοβαρό εις βάρος τους και σαφώς μπορεί να ξεχνώ και πολλούς άλλους οι οποίοι με τη σειρά τους πρέπει να στηρίξουν τον πρόεδρο τους στις επιλογές του ώστε η χώρα να σταματήσει να είναι σε κατάσταση μόνιμης αναμονής εκλογών και κυρίως σε κατάσταση ακυβερνησίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα.      

Θεωρώ ότι αν ο Κώστας Καραμανλής κινηθεί μέσα στο παραπάνω πλαίσιο στη ΔΕΘ τότε ο πολίτης ίσως αναθερμάνει τη σχέση του μαζί του σε βαθμό τέτοιο που ίσως του δώσει και τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Όπως και να έχει όμως, ακόμα και την ολοκληρωτική αναστροφή να μην πετύχει θα μείνει στην ιστορία σαν ένας Πρωθυπουργός που "έπαιξε τα ρέστα του" για το καλό του τόπου του και έχασε κάνοντας όμως το καθήκον του όπως του υποδεικνύει η ευθύνη που προκύπτει από το αξίωμα του σαν πραγματικός ηγέτης και όχι σαν ένας ακόμα Πρωθυπουργός "που πέρασε και δεν ακούμπησε" .

Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και κρίσεις του κ. Στέργιου Ακρίβου. O Στέργιος Ακρίβος είναι σύμβουλος στρατηγικής και εικόνας.Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού