Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Prview

5 Νοεμβρίου 2009

Η ανάπτυξη στην αγορά και στην κοινωνία μπορεί να επέλθει μέσα από τη φράση "ας νικήσει ο καλύτερος".

Η κρίση είναι αληθινή; Η κρίση είναι τεχνητή; Η κρίση δημιουργήθηκε για να πετύχει σκοπούς και στόχους που συγκρούονται με κοινωνικές ομάδες και κεκτημένα χρόνων;

Ότι και αν είναι η κρίση, είναι εδώ, μας αφορά ατομικά και συνολικά και πρέπει κάτι να κάνουμε αν θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε και να την ξεπεράσουμε.

Έχω διαβάσει πολλές και ποικίλες αναλύσεις για το τι αντιπροσωπεύει αυτή η κρίση και η αλήθεια είναι ότι με τις περισσότερες από αυτές συμφωνώ  αλλά δεν βρίσκω εντυπωσιακές προτάσεις πέρα από τις αναμενόμενες και από αυτές που καθορίζουν τα βιβλία και τα οικονομικά συστήματα που περιγράφουν τα ίδια.

Το ερώτημα είναι πότε δημιουργήθηκαν οι οικονομικές θεωρίες που ακολουθούμε πιστά μέχρι σήμερα, κάτω από ποιες συνθήκες διαμορφώθηκαν και το κυριότερο αν οι σημερινές συνθήκες μπορούν να επιτρέψουν τη συνέχιση και την εξέλιξη των θεωριών αυτών.

Για παράδειγμα τα σημερινά οικονομικά μοντέλα κατά τη γένεση τους είχαν προβλέψει τη χρησιμοποίηση του διαδικτύου στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα;

Προφανώς και η απάντηση είναι αρνητική με πιο λυπηρό από όλα να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε το διαδίκτυο στα οικονομικά πεπραγμένα ενός αιώνα πριν, παρά να επιχειρούμε το αντίθετο γιατί ίσως δεν μπορούμε ή έτσι βολεύει αυτούς που δεν μπορούν να αντιληφθούν και να ελέγξουν τη νέα τεχνολογία.

Αν υποθέσουμε ότι υπερβάλλω ίσως όμως συμφωνείτε σίγουρα στο ελάχιστο μαζί μου γιατί ίσως η ανεργία, η οικονομική δυσπραγία και ο φόβος για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα σας αφορά άμεσα και σε σημαντικό βαθμό.  

Η οικονομία και η κοινωνία γενικότερα μπορούν να έχουν ευεργετικές επιπτώσεις όταν συνταχθούν με την κρατική εξουσία σε μια φιλοσοφία που θα εκφράζει το εξής:

"Ο καλύτερος και όχι ο ισχυρότερος ας εξελιχθεί και ας κερδίσει".

Πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα νέα θεσμικά πλαίσια τα οποία να επιτρέπουν την άνθηση και την ανάπτυξη της ευρηματικότητας, της εφευρετικότητας και κυρίως της δημιουργικότητας.

Η ανεργία για παράδειγμα δεν καταπολεμείται με τη συζήτηση για τη χρησιμότητα ή όχι των stage αλλά σίγουρα αντιμετωπίζεται με μια νέα φιλοσοφία φορολόγησης και ασφάλισης εναλλακτικών απασχολήσεων ατομικής όμως επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για παράδειγμα έχουμε κάποιον ο οποίος παράγει στην αυλή του σπιτιού του από χόμπυ  πχ. ξύλινα  αεροπλανάκια μικρής ποσότητας τα οποία μπορούν να του αποφέρουν αν τα πουλήσει  πχ. 100 ευρώ το μήνα.

Σημειώστε ότι γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο απλά δεν έχει χρήματα αλλά και τις γνώσεις αν θέλετε για να ακολουθήσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη δημιουργία μιας κανονικής επιχείρησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί ή να φοβάται να πάρει τη μεγάλη απόφαση.

Ερώτηση 1: Γιατί αυτός δεν μπορεί να το αναπτύξει, χωρίς να γνωρίζει φυσικά ποια θα είναι η εξέλιξη του, επειδή θα πρέπει να ασφαλιστεί και να φορολογηθεί όπως κάθε κανονική επιχείρηση;

Ερώτηση 2: Δεν θα μπορούσε για παράδειγμα να του δίνεται η δυνατότητα για μια "πειραματική περίοδο τριών ετών"  εγχειρήματος όπου  η ασφάλεια και η φορολόγηση του θα ήταν ένα πολύ λογικό εφάπαξ ποσό προς το κράτος;

Ερώτηση 3: Δηλαδή αν κάποιος μπορεί λόγω της δημιουργικότητας του να κερδίζει 400 ευρώ το μήνα δεν είναι προτιμότερο να τον ενισχύσει το κράτος από τον να τον έχει όμηρο στα stage με τα ίδια χρήματα και στα κανάλια μόλις φτάσει στο τέλος η συνεργασία μαζί του;

Στις παραπάνω ερωτήσεις πολύ ευχαρίστως να διαβάσω και τις δικές σας απαντήσεις ή άλλες σκέψεις σας.

Αν τώρα πάλι αναφερθούμε σύντομα στο θέμα της  παιδείας δεν θα ήταν προτιμότερο η κυβερνητική πρωτοβουλία να ενίσχυε συνεχώς αδιάβλητους διαγωνισμούς δεξιότητας σε διάφορα θέματα με οφέλη για τους νικητές υποτροφίες, εισαγωγή σε μεταπτυχιακά προγράμματα, συμμετοχές σε κυβερνητικά επιτελεία και κυρίως προνόμια αποδεδειγμένα μέσω έντυπης μορφής τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το ταλέντο ή την επιστημονική γνώση όπου διακρίθηκαν;  

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος ένας άριστος μαθητής, ένας άριστος φοιτητής, ένας άριστος μεταπτυχιακός φοιτητής και αυτό να μη σημαίνει τίποτα και να εξισώνεται εργασιακά (πχ. μέσω της διαδικασίας stage) με κάποιον που δεν είναι τίποτα από όλα τα παραπάνω απλά έχει την εύνοια του εκάστοτε πολιτικού μέντορα του.

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες επί σελίδων με σοβαρές ή άκυρες αναλύσεις αλλά ο στόχος μου είναι να περάσω ένα μήνυμα και ελπίζω να το καταφέρνω προσπαθώντας να περιγράψω παραπάνω συνοπτικά πράγματα που χρειάζονται πολλές περισσότερες επεξηγήσεις.

Το μήνυμα αυτό είναι ότι μπορεί το κράτος μαζί με τη δική μας συμμετοχή να εισέλθει στη λογική της ανάδειξης του καλύτερου και όχι του ισχυρότερου πολίτη με πολύ απλές και εύκολα εφαρμόσιμες στην πράξη κινήσεις οι οποίες θα αφορούν άμεσα τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων κράτους και ατομικής πρωτοβουλίας σε νομικό, φορολογικό, κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις σημερινές και πραγματικές συνθήκες διαμόρφωσης όλων αυτών των δεδομένων.


Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και κρίσεις του κ. Στέργιου Ακρίβου. O Στέργιος Ακρίβος είναι σύμβουλος στρατηγικής και εικόνας.
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού