Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2016

Επιλογή και διαχείριση προσωπικού. Επενδύστε στους ανθρώπους της επιχείρησής σας. Αυτο είναι το μυστικό.

Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό σας;

Αν επιλέγατε ένα ζώο για κατοικίδιο ποιο θα ήταν αυτό;

Πιστεύετε ότι υπάρχουν εξωγήινοι;

Και άλλες τέτοιες πολλές ερωτήσεις ακούγονται σε μερικές συνεντεύξεις που δίνει κάποιος όταν αναζητά εργασία και σκέφτομαι πραγματικά πόσο ανόητοι μπορεί να είναι αυτοί που τις κάνουν στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τους νέους ανθρώπους με τις νέες ιδέες και τα φρέσκα μυαλά.  

Αντί να κάνουν έναν έντιμο διάλογο με τον υποψήφιο για την εργασία αναλώνονται σε τακτικές συνέντευξης και ερωτήσεις που ανακάλυψαν με μια τυχαία αναζήτηση στο google.

Εδώ, έρχομαι να ρωτήσω εγώ… Γιατί βρε παιδιά το κάνετε αυτό;

Δεν ψάχνετε ανθρώπους για εργασία;  Δεν έχετε βάλει κάποια προσόντα στην αγγελία που δημοσιεύσατε;  Γιατί παίζετε ένα παιχνίδι που δεν γνωρίζετε καν προσπαθώντας να δείξετε πόσο ανώτεροι είστε από τον υποψήφιο;

Αν η απάντηση είναι γιατί έτσι πρέπει και ένας υποψήφιος υπάλληλος πρέπει να νιώθει φόβο τότε λυπάμαι αλλά κάνετε τραγικό λάθος, ειδικά τη σημερινή εποχή.

Αν δεν επιθυμείτε να καταστρέψετε την επαγγελματική σας δραστηριότητα τότε όταν αναζητάτε προσωπικό για την επιχείρησή σας είναι καλό να γνωρίζετε ότι είναι πιο σημαντικό κεφάλαιο από το οικονομικό.

Στο ανθρώπινο δυναμικό επενδύουμε πια και ίσως είναι η καλύτερη επένδυση που πρέπει να κάνουμε γι΄ αυτό και πρέπει να συμπεριφερόμαστε ανάλογα αν θέλουμε οφέλη οικονομικού και όχι μόνο τύπου.

Επομένως:

1. Συμπεριφερόμαστε με απόλυτη ευγένεια και ειλικρίνεια στον υποψήφιο που ενδιαφέρεται για εργασία στην επιχείρησή μας.

2. Έχουμε μελετήσει πολύ καλά το βιογραφικό του πριν τον καλέσουμε σε συνέντευξη.

3. Τον ρωτάμε για τις δυνατότητες του με βάση τα προσόντα που παρουσιάζει και όχι ανοησίες γιατί δήθεν είμαστε πολύ "ψαγμένοι".

4. Αναζητούμε για συνεργάτες με τους οποίους αναγκαστικά θα αναπτύξουμε και ανθρώπινες σχέσεις. Είναι κρίμα να μην κερδίσουμε το σεβασμό τους.

5. Μεταφέρουμε το όραμα μας στον υποψήφιο και τον ρωτάμε ανοικτά αν μπορεί να συμμετέχει σ’ αυτό και γενικότερα αν μπορεί να διέπεται από τους κανόνες που ορίζει το ίδιο στην περίπτωση που περιλαμβάνει και αυτόν.

Ο σεβασμός λοιπόν είναι η λέξη κλειδί στην επιλογή, στην διαχείριση και στην επιχειρηματική επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Η λέξη επένδυση υπάρχει σε κάθε λεξικό. Η σημασία της πρέπει να προσαρμοστεί στη δημιουργική σκέψη του ηγέτη ώστε να είναι έτοιμος να πείσει τον υποψήφιο για την εργασία ότι είναι ικανός και ο ίδιος να ηγηθεί.

Άρα, κλείνοντας κάνω την ανατροπή και ενημερώνω και όποιος θέλει να καταλάβει, θα καταλάβει ότι σε μια συνέντευξη για εργασία ο υποψήφιος δεν έχει να χάσει τίποτα απολύτως σε αντίθεση με τον οικοδεσπότη της συνέντευξης ο οποίος αν δεν μπορεί να πείσει κάθε υποψήφιο ότι είναι ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού τότε πως είναι δυνατόν να προσλάβει τον καλύτερο δυνατό για τη θέση.

Σίγουρα θα προσλάβει κάποιον πολύ κατώτερο του γιατί θα αισθανθεί ότι τον έπεισε αλλά αυτό είναι λάθος για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Το μυστικό είναι να προσλάβει τον καλύτερο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αν δεν μπορεί ας αφήσει τους επαγγελματικούς εγωισμούς  και να ζητήσει από κάποιον που γνωρίζει τον τρόπο να επιλέξει αυτόν που πρέπει γιατί αλλιώς το παιχνίδι κάποια στιγμή…

Έχει και game over!


Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και κρίσεις του κ. Στέργιου Ακρίβου. O Στέργιος Ακρίβος είναι σύμβουλος στρατηγικής και εικόνας.





Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού