Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Prview

12 Οκρωβρίου 2009

Πρέπει να προκαλέσεις τις εντυπώσεις για να κερδίσεις τις εκλογές και για να λέγεσαι κόμμα εξουσίας. Μήπως τελικά μπορεί ο Αρης;

Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία μάλλον δεν αντιμετωπίζονται με την ανάλογη σοβαρότητα γιατί μια αίσθηση διάσπασης πλανάται στην ατμόσφαιρα τη στιγμή που η όποια έκβαση στο θέμα της αρχηγίας δείχνει να ταυτίζεται με μια παρατεταμένη αποχή από την εξουσία.

Η κα Μπακογιάννη, ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Σαμαράς και ο Νομάρχης κ. Ψωμιάδης από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα πάντα με δήλωση του, είναι αυτοί που όπως όλα δείχνουν μαζί με τον κ. Μεϊμαράκη θα διεκδικήσουν το χρίσμα.

Πέρα από την υποψηφιότητα του κ. Ψωμιάδη δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι το εκθαμβωτικό το οποίο θα είναι σε θέση να κερδίσει όχι τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά την πλειοψηφία εκείνη που θα οδηγήσει τη ΝΔ και πάλι στην εξουσία.

Ήδη έκαναν την εμφάνιση τους και οι πρώτες δημοσκοπήσεις όπου μας δείχνουν αυτά που γνωρίζαμε όλοι εδώ και πολύ καιρό χωρίς να προκαλέσουν κάποια ιδιαίτερη εκτίμηση ενθουσιασμού.

Η άψογη κυρία της σύγχρονης δεξιάς παράταξης, κατά τη γνώμη μου αν είναι μόνο αυτοί οι υποψήφιοι, και δικαιούται αλλά και το αξίζει να ηγηθεί της ΝΔ αδιαμφισβήτητα και νομίζω πως σε επίπεδο παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος θα φέρει υψηλά ποσοστά.

Αρκεί όμως μόνο αυτό για να κερδίσεις τις επόμενες εκλογές απέναντι σε έναν Παπανδρέου που η κυβερνητική εξουσία είναι σίγουρο πως πολιτικά θα τον ωριμάσει πιο πολύ;

Μήπως χρειάζεσαι και άλλους ψηφοφόρους που θέλουν να ψηφίσουν το άγνωστο, το φρέσκο και αυτό που θα ταράξει ίσως τα νερά;

Την ίδια γνώμη έχω και για τον κ. Μεϊμάρακη ο οποίος αποτελεί στολίδι για την παράταξη της κεντροδεξιάς και  πολύ περισσότερο έχει πολιτικά κινηθεί χωρίς να δώσει ποτέ το παραμικρό αρνητικό δικαίωμα τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα που εκπροσωπεί.

Αβραμόπουλος και Σαμαράς, ισχυρές και επικοινωνιακές πολιτικές προσωπικότητες αλλά και οι δύο μετράνε αποτυχημένες προσπάθειες προσωπικής πορείας με ηγετικά χαρακτηριστικά γεγονός το οποίο δεν μπορεί να σβηστεί από τη μνήμη πολλών ψηφοφόρων της ΝΔ οι οποίοι μάλλον θα τους γυρίσουν την πλάτη.

Έχω την αίσθηση ότι το μυστικό για την παρουσίαση μιας δυναμικής και φρέσκιας πρότασης από πλευράς Νέας Δημοκρατίας μπορεί να έχει ως σημείο αναφοράς 4 πρόσωπα:

Τον Αρη Σπηλιωτόπουλο ως υποψήφιο πρόεδρο το Βαγγέλη Μεϊμεράκη και την κα Ντόρα Μπακογιάννη ως πολιτικοί μέντορες της παράταξης  και τον Νίκο Καραχάλιο ως εξαιρετικό παίκτη της πολιτικής επικοινωνίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η εμπειρία και η γνώση της κομματικής ανθρωπογεωγραφίας του κ. Μεϊμαράκη σε συνδυασμό με τη γνώση της πολιτικής επικοινωνίας του κ. Καραχάλιου συνιστούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία επικοινωνιακής "εκμετάλλευσης" της υψηλής δημοφιλίας του κ. Σπηλιωτόπουλου ώστε να δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου μια ποιοτική πολιτική πρόταση που θα εκφράζεται από νέους ανθρώπους με καθαρά πολιτική βάση και ρητορική.

Ο γάμος του πιστού και αγωνιστικού "παλιού αίματος" (βλ. Μεϊμεράκη, Μπακογιάννη, Παναγιωτόπουλου, κλπ) και του "νέου" (βλ. γενιά των 40άρηδων) που μπορεί όπως έχει αποδείξει να αφουγκραστεί την πολιτική ανησυχία του τόπου μάλλον δημιουργεί προϋποθέσεις νίκης που προκύπτει από τη διαφορετικότητα πολιτικών συμπεριφορών που δεν έχουν ξανά παρουσιαστεί.

Το γεγονός για παράδειγμα ότι η κα Μπακογιάννη η οποία φαντάζει ως φαβορί μπορεί να αποσύρει την υποψηφιότητα της με σκοπό τη στήριξη κάποιου νέου προσώπου για το καλό του κόμματος και της δημοκρατίας του τόπου θα είναι από μόνο του μια πολιτική συμπεριφορά που θα δημιουργήσει εξαιρετική δυναμική γιατί δεν θα έχει προηγούμενο και θα εκπλήξει ευχάριστα τον πολίτη.

Με μια πολύ πρόχειρη επεξεργασία των υπάρχοντων πολιτικών δεδομένων, έχω την εντύπωση ότι ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος ίσως αποτελεί αυτή τη στιγμή μονόδρομο για τη Νέα Δημοκρατία αν η ίδια επιθυμεί να επιστρέψει γρήγορα και άμεσα στην εξουσία.

Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και κρίσεις του κ. Στέργιου Ακρίβου. O Στέργιος Ακρίβος είναι σύμβουλος στρατηγικής και εικόνας.
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού