Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Prview

6 Οκτωβρίου 2010

Ο πολίτης μπερδεύεται, βολεύεται και πολιτικά μένει απαθής. Γιατί;

Η πολιτική πλέον στην χώρα μας βαδίζει αβίαστα στο δρόμο της επικοινωνίας ακυρώνοντας ταυτόχρονα την ίδια της την ύπαρξη με την μέχρι τώρα παραδοσιακή έννοια της.

Πραγματικά, είναι πολλές οι φορές που δεν μπορεί ο πολίτης να αντιληφθεί ποια είναι η διαφορά ενός τηλεοπτικού αστέρα και ενός πολιτικού με αποτέλεσμα το παιχνίδι της πολιτικής να παίζεται με όρους προβολής εμπορικών προϊόντων και όχι εξειδικευμένης πολιτικής επικοινωνίας.

Γιατί συμβαίνει αυτό και ποιος ευθύνεται;

Η απαξίωση της κεντρικής πολιτικής σκηνής ξεκινάει από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της και γνωρίζει τη μέγιστη καταξίωση από τα ΜΜΕ, κυρίως τα τηλεοπτικά που σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούν ειδήσεις αντί να υπηρετήσουν με τον σωστό τρόπο την αληθινή ενημέρωση.

Πως σε μία χώρα η οποία κινδυνεύει, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, από το εφιαλτικό σενάριο της χρεωκοπίας  να υπάρχουν από τη μία μεριά οι απόψεις περί άψογης διαχείρισης της κυβερνητικής εξουσίας και από την άλλη η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η χειρότερη της τελευταίας τριακονταετίας;

Ο θεσμικός ρόλος μόνο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ως αυριανός υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας δεν του επιτρέπει να λέει ασυναρτησίες μόνο και μόνο για να ακολουθήσει την αντιπολιτευτική διαδικασία γιατί τότε έχουμε μια περίπτωση μη σοβαρού ανθρώπου στην ηγεσία ενός μεγάλου ελληνικού κόμματος.

Όπως επίσης και ο θεσμικός ρόλος του πρωθυπουργού και ειδικότερα οι ευθύνες που προκύπτουν από το γεγονός ότι ηγείται μιας χώρας δεν του επιτρέπει επίσης ανεύθυνη στάση και λόγια του αέρα με καθαρά εσωτερικά πολιτικά και κομματικά οφέλη.

Έτσι λοιπόν, ο πολίτης βρίσκεται στη μέση δύο εξαιρετικά διαφορετικών προσεγγίσεων της πορείας της χώρας μας και αδυνατεί να αντιδράσει γιατί δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει και σε κάθε περίπτωση διαφορετικά μπορεί να αισθάνεται φόβο, ανασφάλεια ή διάφορα συναισθήματα που διαμορφώνονται καθημερινά από την καθοδηγούμενη τηλεοπτική πραγματικότητα.

Δεν μπορεί να εστιάσει την προσοχή του στα πραγματικά προβλήματα καθώς βομβαρδίζεται συνεχώς από άχρηστες ειδήσεις που περιγράφουν εικόνες πολιτικών που φωτογραφήθηκαν για περιοδικά κοινωνικής ενημέρωσης, περιγράφουν τις ενδυματολογικές εμφανίσεις τους, τις στάσεις των σωμάτων τους και αν για παράδειγμα συνοδευόταν από όμορφες γυναίκες ή άνδρες αντίστοιχα με αποτέλεσμα η πραγματική πολιτική αξιολόγηση τους να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και η ύπαρξη ή μη  ικανοτήτων να μην ενδιαφέρει κανέναν.

Σε λίγα χρόνια ίσως ψηφίζουμε αν ακολουθήσουμε αυτό το μοντέλο "χρησιμοποίησης εμπορικής επικοινωνίας και καθόλου πολιτικής"  τον πιο όμορφο πολιτικό υποψήφιο χωρίς άλλα κριτήρια και χαρακτηριστικά.  

Στο σημείο αυτό να τονίσω έντονα ότι όλα τα παραπάνω δεν εκφράζουν στο ελάχιστο ενέργειες και λειτουργίες που ακολουθούν ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης πολιτικής επικοινωνίας από επαγγελματίες του αντίστοιχου χώρου αλλά αποτελούν πρόχειρους σχεδιασμούς βραχυπρόθεσμων και τυχαίων αποτελεσμάτων από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως μέσο ικανοποίησης προσωπικών επιθυμιών και συμφερόντων.

Αναφέρω ένα παράδειγμα:

Πόσο αντικείμενο πολιτικής επικοινωνίας είναι για τον αν πρώην πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής έχει τα φρύδια του θείου του ή για το αν ο νυν πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου βράχνιασε και η φωνή θυμίζει τον πατέρα του και όλες αυτές οι ανοησίες που κατά καιρούς έχουμε ακούσει;

Ας είμαστε σοβαροί γιατί πρόκειται για ανοησίες όσο και αν κάποιος μου πει ότι πέτυχαν ή δεν πέτυχαν.

Δεν με ενδιαφέρει αυτό γιατί είναι ανόητο και τέτοιου είδους πρακτικές έφεραν τον τόπο στο χείλος της καταστροφής επειδή ο πολίτης εκπαιδεύτηκε με τέτοιου είδους πολιτικές εικόνες και δεν απέκτησε, γιατί δεν τον παρακίνησε κανείς να αποκτήσει, πολιτική παιδεία και νοοτροπία.  

Αρα μην μιλάμε για ενεργούς πολίτες που θα αλλάξουν τη χώρα μόνοι τους γιατί οι πολίτες μπερδεύονται με τις διαφορετικές μικροκομματικές απόψεις που ακούν καθημερινά, βολεύονται με τις πελατειακές σχέσεις που έχουν γίνει θεσμός και ουσιαστικά βαριούνται και μένουν πολιτικά απαθείς σε ένα πολιτικό σκηνικό που συνεχώς φωνάζει ότι αλλάζει αλλά συνεχώς παραμένει στάσιμο και σταθερό σαν να μην πέρασε μία μέρα.

Ας το κοιτάξουμε λίγο φίλοι πολιτικοί και φίλοι σύμβουλοι των πολιτικών όσο είναι καιρός ακόμα γιατί αλλιώς τα πράγματα δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξα.


Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και κρίσεις του κ. Στέργιου Ακρίβου. O Στέργιος Ακρίβος είναι σύμβουλος στρατηγικής και εικόνας.


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού