Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Prview


22 Μαιου 2012

Αν ο κ. Σαμαράς πιστεύει στο πρόγραμμα του υπάρχει τρόπος να γίνει πρωθυπουργός με αυτοδυναμία.

Δεν ξέρω αν πραγματικά ζούμε ιστορικές στιγμές ή όχι και αν το πολιτικό σκηνικό με τον τρόπο που διαμορφώνεται μας οδηγεί στην τελική καταστροφή ή σε καλύτερες ημέρες.

Δεν μου αρέσει η καταστροφολογία, δεν μου αρέσει ο πανικός και πολύ περισσότερο δεν μου αρέσουν οι συνεχόμενες ανοησίες που ακούω από δεξιά και αριστερά.

Κρίνοντας επαγγελματικά θα προσπαθήσω να δω τα πράγματα χωρίς συναισθηματισμούς, κομματικά πάθη και γενικόλογες εκλογικές αοριστολογίες και πιο συγκεκριμένα θα προσπαθήσω να τα βάλω σε μια σειρά όπως είναι και όχι όπως θέλουν άλλοι να τα δω.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

- Έγιναν εκλογές στις 7 Μαϊου και η κάλπη έδειξε πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, δεύτερο το ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο το ΠΑΣΟΚ.

- Αρα ο νικητής των εκλογών είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς άσχετα εάν πήρε χαμηλό ποσοστό κα δεν σχημάτισε κυβέρνηση.

Στην ποδοσφαιρική διάλεκτο πολλές φορές μια μικρή ομάδα παίζει καλά αλλά χάνει από την μεγάλη και μετά λέμε "αν συνέβαινε εκείνο και αν το άλλο, κοκ" το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.

Το θέμα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν είναι διαφορετικό όπως συμβαίνει και με το εκλογικό άρα "τζάμπα μιλάμε".

Η μεγάλη ομάδα νικάει σχεδόν πάντα τη μικρή λόγω καλύτερης ποιότητας παικτών και προπονητή και παραμένει μεγάλη ακόμα και αν χάσει.

Αυτού του είδους οι ερμηνείες της απογείωσης της μικρής είναι ελληνικό μονό φαινόμενο που υποστηρίζεται σθεναρά από διάφορα ΜΜΕ τα οποία καλλιεργούν ακόμα και σήμερα το σύνδρομο της "συνεχόμενης αδικίας" και του "αδύνατου" που πέτυχε το θαύμα απέναντι στο «δυνατό» επιθυμώντας να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς.

- Επομένως ο Αλέξης Τσίπρας με το μικρό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δεύτερος στην προτίμηση του κόσμου και μπράβο του αλλά δεν νίκησε στις εκλογές για να δημιουργείται εντέχνως αυτός ο πολιτικός επικοινωνιακός θόρυβος.

Σαφώς και ξεπέρασε το ΠΑΣΟΚ, ένα από τα δύο κυβερνητικά κόμματα και αυτό ρεαλιστικά ισχύει και αξίζει όντως να τον συγχαρούμε για αυτό. Αλλά, μέχρι εκεί.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα μετά από τον «αγώνα» η μεγάλη ομάδα παραμένει μεγάλη και συμπεριφέρεται ανάλογα.

Η μικρή ομάδα η οποία μπορεί να έχει εξέλιξη δεν μεταμορφώνεται άμεσα σε μεγάλη ότι και αν κάνει.

Συνεπώς πρωταθλητισμό όπως είναι συνηθισμένη θα κάνει η μεγάλη με τη μικρή να μπαίνει ίσως στην υποψία αυτού.

Για να μην σας κουράζω άλλο θα πω δύο πραγματάκια για την μεγάλη ομάδα που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Νέα Δημοκρατία καθώς το ΠΑΣΟΚ ως μεγάλη ομάδα και αυτό, σίγουρα δεν πρόκειται να καταστραφεί έτσι απλά, δεν είναι έτοιμο για διεκδίκηση του πρωταθλήματος μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Και ξεκινώ απευθυνόμενος στον αξιότιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας:

- Κ. Αντώνη Σαμαρά, πιστεύετε ότι πραγματικά κινδυνεύει η χώρα και δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή που προτείνετε;

- Κ. Αντώνη Σαμαρά, πιστεύετε ότι ο Έλληνας έχει μια σίγουρη ελπίδα μαζί σας;

- Κ. Αντώνη Σαμαρά, πιστεύετε ότι εκπροσωπείτε μια μεγάλη ομάδα, γεννημένη πρωταθλήτρια κόντρα σε μια μικρή που απλά έχει έναν ταλαντούχο επιθετικό (βλ. Τσίπρα) και τίποτα άλλο;

- Κ. Αντώνη Σαμαρά, θέλετε να σας ακολουθήσουμε με κλειστά τα μάτια σκεφτόμενοι ότι δεν θα χάσουμε τίποτα ενώ μπορεί με την επιλογή μας στο πρόσωπο σας να χάσουμε τα πάντα αν δεν είναι όλα όπως μας τα λέτε;

Ωραία, σας πιστεύουμε και σας εμπιστευόμαστε αλλά δώστε και εσείς αξία στην παρουσία σας ως εθνικός ηγέτης που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο για να αισθανθούμε όλοι μας ότι όντως δεν γίνεται αλλιώς.

Πως θα γίνει αυτό;

Απλά ταυτίστε τη νίκη ή την ήττα σας με τη συνέχεια ή το τέλος της πολιτικής σας καριέρας  (μόνο ως πρωθυπουργός)  ως έντιμος πολιτικός άνδρας.

Δεν θα πρόκειται για πολιτικό εγωισμό αλλά για δίλημμα με βάση το οποίο θα έχει ως κεντρικό άξονα ότι ο πολιτικός ηγέτης παιζει πραγματικά την ύπαρξη του για το καλό της χώρας του.

Τότε μόνο ο Έλληνας θα καταλάβει ότι είστε μονόδρομος σαν επιλογή στις 17 Ιουνίου γιατί του δείχνετε όσο πιο υπεύθυνα γίνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ότι εσείς πάνω από όλα βάζετε τη χώρα μας και τίποτα άλλο.

Για επεξεργαστείτε λίγο και αυτό το σενάριο τι προοπτικές νίκης έχει.Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και κρίσεις του κ. Στέργιου Ακρίβου. O Στέργιος Ακρίβος είναι σύμβουλος στρατηγικής και εικόνας.


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού