Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Prview


Δημοσιεύτηκε 3 Απριλίου 2005

Ερώτηση:

Η δημιουργία «ψευδών» εικόνων αποτελεί λειτουργία Δημοσίων Σχέσεων;

Απάντηση:

Η δημιουργία εικόνων αποτελεί το βασικό μέρος του επαγγελματικού τομέα των Δημοσίων Σχέσεων και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με εικόνες που οικοδομούνται πάνω σε ψεύτικα στοιχεία και πληροφορίες. Οι επικεφαλείς των ΔΣ κάποιου προσώπου ή μιας επιχείρησης είναι αυτονόητο ότι ενδιαφέρονται να εξάγουν στο ενδιαφερόμενο κοινό τους το καλύτερο δυνατό προφίλ για τον εργοδότη τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για να το πετύχουν χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους θεμιτά και αθέμιτα γιατί τότε γρήγορα βρίσκονται υπόλογοι απέναντι στην δεοντολογία και στην μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του αποτελέσματος τους που σχεδόν πάντοτε θα είναι αρνητικό.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποστηρίζω ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε μεγάλη συχνότητα σήμερα αλλά είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν γίνεται από τους πραγματικούς γνώστες και επαγγελματίες των ΔΣ.

Οι συνετοί εκπρόσωποι ΔΣ λειτουργούν με στρατηγική, σχέδιο και μέθοδο που αντιστοιχούν σε προκαθορισμένους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους αποδεικνύοντας συνεχώς την επιστημονική και επαγγελματική τους ταυτότητα.

Δεν κρύβονται ποτέ πίσω από πρόχειρες λύσεις και ούτε είναι οπαδοί της σύμπτωσης και της τύχης φαινόμενα που σε μερικές περιπτώσεις δυστυχώς δίνουν παράταση επαγγελματικής βιωσιμότητας σε άτομα που δηλώνουν ευκαιριακά πως παράγουν έργο Δημοσίων Σχέσεων.

Οι σωστές ΔΣ δημιουργούν εικόνες διαχειριζόμενες ορθά τα στοιχεία του αντικειμένου (πελάτης) τους. Αναδεικνύουν έντεχνα τα θετικά και χειρίζονται επιμελώς την εμφάνιση των αρνητικών.

Σε καμία περίπτωση είτε πρόκειται για αρνητική είτε για θετική δημοσιότητα δεν κάνουν λόγο για πράγματα που δεν ανήκουν στη σφαίρα της πραγματικότητας. Έχω την αίσθηση ότι για την περιγραφή της λειτουργίας δημιουργίας εικόνων δεν θα ήταν κακό να παραδεχτούμε ότι ταιριάζει η φράση:

"ψέματα δεν θα πω, αλήθειες όμως θα κρύψω"

Καταλήγοντας η απάντηση που δίνουμε αφορά τα εξής:

"Οι Δημόσιες Σχέσεις δημιουργούν εικόνες που αρκετές φορές ίσως να δίνουν υπερβολική έμφαση στην θετικότητα του αντικειμένου που διαχειρίζονται αλλά σε καμία περίπτωση δεν το πράττουν αυτό χρησιμοποιώντας ψεύτικες ενδείξεις και αποδείξεις.

Η κατασκευή εικόνων θεωρείται επιτυχημένη όταν τα στοιχεία που τις δημιούργησαν είναι αληθινά και όταν ταιριάζουν απόλυτα στους μηχανισμούς αντίδρασης του αντικειμένου για το οποίο δημιουργήθηκαν".Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και κρίσεις του κ. Στέργιου Ακρίβου. O Στέργιος Ακρίβος είναι σύμβουλος στρατηγικής και εικόνας.


επιστροφή

Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού