Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021

Δεν συμφωνώ μαζί σας κ. Μητσοτάκη. Dislike από μένα.

Θυμάμαι στα χρόνια του γυμνασίου και του λυκείου υπήρχε ένα μάθημα που αν δεν κάνω λάθος ονομαζόταν "ΚΕΙΜΕΝΑ" και μας το δίδασκαν οι φιλόλογοι που είχαμε ο καθένας στο σχολείο του.

Διαβάζαμε λοιπόν, όλοι μαζί,  ένα κείμενο λογοτεχνικό και σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής - τρια ρωτούσε τους περισσότερους από εμάς τα εξής:

1. Τι καταλάβαμε.
2. Αν ισχύουν πραγματικά λέξη προς λέξη κάποιες απομονωμένες  φράσεις του συγγραφέα ή όχι.
3. Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής ή ο λογοτέχνης  με το συγκεκριμένο κείμενο.

Οι απαντήσεις ήταν πολλές και οι ώρες αυτών των μαθημάτων ήταν απόλυτα διασκεδαστικές και απολαυστικές.

Υπήρχαν οι απαντήσεις των επιμελών μαθητών που είχαν διαβάσει πολύ πιο πριν το συγκεκριμένο κείμενο και είχαν βρει απαντήσεις από μόνοι τους ή με τη βοήθεια των μεγαλυτέρων ή με τις έτοιμες απαντήσεις από τα "λυσάρια" που κυκλοφορούσαν αλλά υπήρχαν και οι αυθόρμητες απαντήσεις της στιγμής που μπορεί να ήταν από ανόητες μέχρι πολύ ευφάνταστες και εξαιρετικά έξυπνες.

Μπορεί να μην ήταν σωστές σύμφωνα με την "ορθή" ερμηνεία που στο τέλος μας έδιναν οι καθηγητές μας αλλά με τον τρόπο αυτό δινόταν η δυνατότητα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την κορύφωση της κριτικής ικανότητας των μαθητών.

Και αν το δούμε και από μια άλλη οπτική ποιος εγγυάται ότι αυτός που  έδωσε μια σύγχρονη ερμηνεία στα λεγόμενα ενός λογοτέχνη μιας άλλης εποχής και καταγράφηκε ως "σωστή" ότι είναι και αυτή που πραγματικά ίσχυε για το δημιουργό του συγκεκριμένου κειμένου.

Κατά τη γνώμη μου, χωρίς να είμαι ειδικός φυσικά, κανείς.

Εκεί που θέλω να καταλήξω λοιπόν είναι στη φράση που είπε στη βουλή ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι τα «social media πλήττουν τη Δημοκρατία».

Αυτό το είπε μάλλον γιατί δεν υπάρχει πλαίσιο (μια τάξη μαθητών ελεγχόμενου αριθμού) ένας καθηγητής (έλεγχος δεδομένων συζήτησης και κατεύθυνσης προς τη "σωστή" άποψη) ώστε όλες οι άλλες απόψεις να συζητηθούν μόνο ως λανθασμένες και να καταλήξουν στην απόρριψη.

Επομένως πως μπορεί να παράγει κάποιος σκέψη και να ξεφύγει δημιουργικά από τα μέχρι τώρα δεδομένα που δεν δείχνουν και ιδιαίτερα αποδοτικά;

Στα social media ο καθένας γράφει ότι θέλει.
Ναι.  Και τι έγινε; Δημοκρατία δεν έχουμε; Στο καφενείο ο καθένας δεν λέει την άποψη του στους φίλους του; Το ίδιο κάνει και τώρα με τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media. Στους φίλους του συνεχίζει και απευθύνεται. Απλά παραμένει η άποψη του γιατί είναι γραπτή.

Στα social media βρίζουν.
Κακώς. Δεν πρέπει να συμβαίνει αλλά αυτό είναι μια κοινωνική συμπεριφορά που έτσι και αλλιώς υπάρχει. Δεν οφείλεται στην ύπαρξη των social media.

Αλλού εντοπίζεται το πρόβλημα. Η κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας έχει μείνει πολύ πίσω σε ότι αφορά τα social media και προσπαθούν να τα χειριστούν σαν να είναι παραδοσιακά ΜΜΕ.

Αντί λοιπόν να προσπαθούν να τα φέρουν στα μέτρα τους θα ήταν πιο φρόνιμο και έξυπνο οι πολιτικοί να προσαρμοστούν στα δεδομένα που δημιουργούν τα social media.

Σαφώς και είναι από μια άλλη γενιά και ποτέ δεν πρόκειται να εξοικειωθούν με τα νέα μέσα όπως πρέπει αλλά δεν γίνεται να βγάζουν μόνο όμορφές φωτογραφίες για να δουν πόσα likes και "καρδούλες" θα πάρουν.

Είναι ντροπή και κυρίως η νέα γενιά απλά τους θεωρεί ότι "μυρίζουν ναφθαλίνη".

Θα μπορούσε λοιπόν ο πρωθυπουργός να χρησιμοποιήσει τα social media με κομψό τρόπο και πριν ξεκινήσει για παράδειγμα τις αλλαγές στην παιδεία με "αποφασιστικές τακτικές" να ήταν ενεργός με την ομάδα του στα social media και να έθετε ερωτήματα στους νέους μέσα από τους λογαριασμούς του ώστε να δείξει ότι συναισθάνεται, ακούει και δέχεται και τις απόψεις των νέων παιδιών και με βάση αυτά τα δεδομένα παίρνει τις αποφάσεις του.

Θα ήταν μια εξαιρετική ενέργεια που θα δίδασκε στους νέους πολιτισμό και κυρίως Δημοκρατία και σίγουρα θα έπαιρνε πολλά περισσότερα likes από αυτά που επιδιώκει να πάρει τώρα με λάθος τεχνικές και σκέψεις.  

Τα social media είναι για live "ενέργειες" και όχι για ενέργειες "κονσέρβα"… Αυτά μόνο στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο γιατί στα social media η Δημοκρατία ακόμα ισχύει μέσα από το παρακάτω σκεπτικό:

Κάνεις μια ενέργεια που αφορά τους άλλους, τους πολλούς και οι "άλλοι", οι "πολλοί" έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν άμεσα στην ενέργεια σου με ένα like ή dislike. Πόσο πιο Δημοκρατικό;

Άρα στη φράση "τα social media πλήττουν τη Δημοκρατία" από μένα θα πάρετε ένα dislike, κύριε πρωθυπουργέ.

Απλά, έντιμα, με απόλυτο σεβασμό στο θεσμό του πρωθυπουργού και κυρίως Δημοκρατικά!

Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και κρίσεις του κ. Στέργιου Ακρίβου. O Στέργιος Ακρίβος είναι σύμβουλος στρατηγικής και εικόνας.


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού