Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Prview

04 Μαϊου 2010

Μέτρα και σαρωτικές αλλαγές ανακοινώνει συνεχώς η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια, επικοινωνιακή τουλάχιστον, να δημιουργήσει νέες δομές κρατικής και οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

Θέλουμε να ελπίζουμε όλοι, ότι κάτι όντως θα αλλάξει και δεν θα μείνουν τα σχέδια στα χαρτιά γιατί ο ελληνικός λαός κάνει ήδη αρκετές θυσίες τη στιγμή που γίνονται πολιτικοί και οικονομικοί πειραματισμοί χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα.

Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος της απαξίωσης και αυτό το αναφέρω γιατί παρόλο που δεν συμφωνώ με τις μέχρι τώρα τακτικές και πρακτικές της παρούσας κυβέρνησης αναγνωρίζω τις καλές της προθέσεις και τις συνεχείς προσπάθειες της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με πραγματικές τομές τις οποίες δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να επικροτήσω αν όντως είναι αποτελεσματικές.

Όμως πραγματικά πιστεύω ότι η αυτή κυβέρνηση έχει μία μοναδική ευκαιρία επικαλούμενη τη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας στην ιστορία της να μην αφήσει καμία θυσία κανενός Έλληνα πολίτη να πάει χαμένη σε δύο τουλάχιστον τομείς όπως είναι η υγεία και η παιδεία.

Για να γίνω πιο ξεκάθαρος αναφέρω τα εξής δύο παραδείγματα:

1. Όταν εγώ γνωρίζω ότι όσον αφορά την υγεία τη δική μου και της οικογένειας μου, δεν τίθεται κανένα πρόβλημα, δωρεάν, σοβαρής όμως,  ιατρικής περίθαλψης από τα κρατικά ιδρύματα τότε και 100 ευρώ το μήνα να κερδίζω είμαι σε θέση να υποστώ αρκετά μεγάλες θυσίες για το καλό της πατρίδας μου.

2. Επίσης όταν εγώ θα γνωρίζω ότι το παιδί μου απολαμβάνει υψηλές υπηρεσίες παιδείας από τα κρατικά σχολεία και δεν θα χρειάζεται να πληρώνω ένα δεύτερο σχολείο μετά το κανονικό τότε σίγουρα πολύ πιο εύκολα θα επιθυμώ να προσφέρω συνειδητά στην πατρίδα μου για να μην χάσει το τέκνο μου τη δωρεάν, ποιοτική όμως, μόρφωση του.

Και σκεφτείτε μόνο ότι αν λειτουργήσουν όλα τα σχολεία όπως πρέπει πραγματικά να λειτουργούν, πόσο εύκολα, μια νέα νοοτροπία κοινωνικής αντιμετώπισης των πραγμάτων, μπορεί να αναπτυχθεί ώστε ο νέος πολίτης να παρουσιάσει μια νέα πιο ευαισθητοποιημένη κοινωνική ταυτότητα, κουλτούρα και συμπεριφορά.

Προλαβαίνω την κλασική νεοελληνική παρατήρηση του τύπου "αυτά για να γίνουν χρειάζονται πολλά κλπ"  και ανταπαντώ ότι δεν χρειάζεται απολύτως τίποτα παρά μόνο ισχυρά νέα νομοθετήματα τα οποία θα τηρούνται απαρέγκλιτα και θα περιλαμβάνουν έντονα το στοιχείο της κοινωνικής υπευθυνότητας στις σχέσεις μεταξύ γιατρού - ασθενή - νοσοκομειακού υπαλλήλου  και παιδαγωγού - παιδιού - οικογένειας.

Η κρίση όταν λέμε ότι δίνει ευκαιρίες δεν εννοούμε μόνο τις εμπορικές ευκαιρίες αλλά και τις κοινωνικές οι οποίες όμως σε βάθος χρόνου εξελίσσονται σε πραγματικά μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης.

Με τις υπάρχουσες δομές και την πραγματική κρατική παρέμβαση που θέλει όμως να παράγει πολιτική μέλλοντος μπορεί εύκολα να συντελεστεί ένα μικρό θαύμα στους τομείς της υγείας και της παιδείας σε βαθμό τέτοιο που γρήγορα να είναι σε θέση να αποτελούν βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.       Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και κρίσεις του κ. Στέργιου Ακρίβου. O Στέργιος Ακρίβος είναι σύμβουλος στρατηγικής και εικόνας.
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού